Vad är oddsen?

När man blickar tillbaka på år 2016 var det verkligen många saker som hände fastän få trodde på att det skulle ske, och detta inom många olika sammanhang och kategorier.

Ett exempel på detta är den svenska brotterskan Sofia Mattsson som vann medalj i OS fastän hon en månad tidigare meddelade om en knäskada. När hon besegrade kinesiskan Xuechun Zhong var det en glad överraskning för oss svenskar. Ett annat exempel dock på den tråkigare sidan för många var hur Trump, mot alla odds, vann presidentvalet. Detta var något som ingen förväntade sig och människor rentav hånade honom när han i början meddelade att han tänkte delta.

Hur stor sannolikhet är det för att just ett visst scenario ska ske, hur stor är oddsen? Och ifall du tror på dina beräkningar eller magkänsla, skulle du våga slå vad om det?

Odds hos Mr Green

Att slå vad, eller ”betta”, om odds är något som man gjort sedan lång tid tillbaka. Det kopplas vanligtvis med sporter där man slår vad om vilket lag som kommer vinna. Det finns ett stort utbud hos det stora spelbolaget Mr Green där du kan betta från basket och fotboll till rugby eller tennis. Genom att registrera sig får du ett konto på vilket du kan göra insättningar och dessa insättningar kan du spela för. Hos många spelbolag får du en lista på olika vadslagningar du kan göra, alla med olika odds från högt till lågt.

Att ha höga odds innebär en lägre chans att det kommer hända men desto större utbetalning ifall det kommer ske. På spelsidorna brukar dessa odds presenteras i decimalform som exempelvis 1.2 vilket innebär att ifall du vinner så får du tillbaka din insats samt 20 % utöver. 2.0 innebär att du får dubbelt tillbaka vid vinst. Det finns dock andra sätt som oddsen är presenterade, exempelvis är engelska odds presenterade i bråktal, som 2/1 vilket innebär att du får 2 kronor för varje en krona du satsar och vinner. En annan presentation visar bara den möjliga nettovinsten du kan få, så kallad asiatiska odds, detta är dock inget att oroa sig över då många spelsidor ger dig möjlighet att välja vilket sätt du vill se oddsen på.

Odds överallt

Du ska dock inte tro att man nuförtiden bara bettar om sporter. Många spelbolag slog vad om vem som skulle vinna presidentvalet och ifall du bettade en hundring i början av Trumps kampanj skulle du vunnit 2500 kr. Du kan slå vad om allt möjligt, från vem som blir president i USA eller vilket parti som får majoritet i Sveriges riksdag till vilken skådespelare som vinner en Oscar.

Vem som vinner nobelpriset är en annan populärt odds som görs årligen, särskilt i litteratur återkommer alltid den japanske författaren Haruki Murakami som favorit, sedan finns det de skämtsamma alternativen som ingen tror på som E.L. James, författaren till ”Femtio nyanser av honom” vars odds låg på 34 till 1 enligt DN.

Det är dock dessa skämtsamma alternativ som ger största upplevelserna, och det största leendet när man vinner och de andra förlorar.