Spelkonsoler

Under spelindustrins historia så har konsoler alltid varit en kärndel men den absolut första hemma konsolen dök upp 1972 under namnet Magnavox Odyssey och var en mycket simpel maskin som kunde bara utföra den enklaste funktionen. Den hade en ljusfläck som den kunde flytta i 2D.

De senaste årtionden har man fått se konsol företag resa och falla i några olika så kallade konsolkrig men det har varit två stora hittills. Det första var under sent 70-tal och tidigt 80-tal. De flesta konsolerna var små och utvecklades av små företag. De största företagen var Atari, Nintendo och Sega.

När Nintendo lanserade sin NES konsol blev den snabbt en stor säljare och många mindre konsoler blev snabbt bortglömda och till slut togs bort ifrån marknaden. Det tog inte lång tid innan det blev en duel mellan Sega och Nintendo. Detta konsolkrig var mellan NES och Sega Master system. Nintendo kom i slutändan ut som vinnaren då de sålt över 15 miljoner fler konsoler.

Det andra konsolkriget som var riktigt stort kom runt 90-talet då hade Nintendo lanserad SNES och Nintedno 64. Sega försökte desperat att hålla igång konkuransen men det såg inte ljust ut. När Sony kom in med sin Playstation så satte de den sista spiken i kistan och Sega blev uppköpt av Nintendo. Sony vann detta konsolkrig och Playstation blev snart något man försökte efterlikna.