Spela poker i mobilen

Idag har man ett otroligt stort spelutbud när det kommer till smartphones; allt från action och rollspel till pussel och sportspel finns tillgängliga för alla som vill spela dem. Ett annat typ av spel som även många har dragits till är poker. I denna artikel går vi in på djupet hur poker i mobilen fungear, med reservation för att olika spelklienter har valt att göra vissa saker annorlunda. Men för enkelhetens skull använder vi oss av ett exempel genom hela artikeln.

Allting börjar ju någonstans, och för poker i mobilen så började detta med PokerStars egenutvecklade app. De var åtminstone först med att erbjuda folk ett sätt att spela poker för riktiga pengar via en mobilplattform. Appen kom först ut till iOS i januari 2012 och sedan även till Andriod månaden därpå. 

För att använda denna app kommer man att behöva ha antingen en iPhone 4 eller nyare med iOS 7 eller nyare, iPad 2 eller nyare eller vilken iPad Mini eller Air som helst. Behöver man ta reda på vilken version av mjukvaran man har för tillfället kan man ta reda på detta genom att följa dessa anvisningar. För Andriod-användare behöver man bara se till att man har en Andriod 4 eller nyare och en skämupplösning på minst 800x400. För att ta reda på vilken Androidmjukvara man kör behöver man bara följa dessa enkla steg. Detta är ju endast kravet för PokerStars mobilapp, men så länge ens telefon uppfyller dessa krav kan man nog vara säker på att man kan spela på praktiskt taget vilken spelklient man än önskar.

Har man redan ett konto på en sajt som erbjuder onlinepoker och har en mobilapp behöver man inte göra något mer än att dra ned deras app och logga in på sitt konto på mobilen istället för datorn. Saknar man ett konto kommer man ju behöva starta ett först. Men sen är man redo att börja spela.

Den bästa spelupplevelsen får man naturligtvis om man spelar via Wi-Fi, så länge man är inom räckvidden för Wi-Fi mottagaren går allt smidigt och snabbt. Att gå över till 3G kan innebära att uppkopplingen ibland reduceras till E eller till och med G, villket sänker hastigheten. För en komplett lista över dessa olika benämningar och hastighetsbegränsningarna för dem kan man titta här.

De flesta mobilklienter försöker återskapa den datorbaserade versionen så gott det bara går för att det ska vara så enkelt som möjligt att börja använda mobilversionen. Men på grund av begränsningar som skärmstorlek kommer man ju naturligtvis att behöva göra vissa saker annorlunda. Till exempel kan popup- och dropdownmenyer istället få helt engna fönster som öppnas upp ovanför alla andra. Detta gör man för att man inte ska behöva zooma in och ut för att kunna läsa text och checka eller avchecka alternative.

De som är vana att spela på datorn är säkert även van vid att kunna spela på flera bord samtidigt, det är faktiskt något man kan fortsätta med när man spelar på mobilen, till en viss utsträckning åtminstone. Brukar man bara spela på ett par bord samtidigt kan man säkert föra över denna vana till mobilen, då många appar tillåter spel på upp till fem bord samtidigt och ger en praktiskta snabbknappar att byta mellan dessa och till och med se vilka kort man har på alla sina bord samtidigt. 

Men man bör ju alltid komma ihåg att man spelar på en mobil. Råkar man helt plötsligt få ett samtal så kommer man ju behöva välja mellan att spela eller svara. Om man svarar kommer de flesta mobilappar att sätta en som "post and fold" så att inte alla andra kring bordet behöver vänta på den som just nu pratar i mobilen.