Spela med siffror

Man behöver inte gilla matte för att kunna uppskatta en spel som huvudsakligen handlar om siffror. Inte heller behöver man på något sätt vara bra på någon räkneform, så länge reglarna förklarar hur dessa siffror används eller åtminstone fyller en funktion kan vem som helst hoppa på ett bra sifferspel.

Sudoku

Sudoku är ett spel som är populärt bland många världen över. Det uppfanns i USA i slutet på 70-talet men såg sin första våg av popularitet i mitten av 80-talet då det introducerades i Japan, där det även fick sitt nuvarande namn som på japanska betyder "ensam siffra". Det slog dock igenom som störst när en nyazeeländare skapade ett datorprogram som kunde generera nya pussel. I spelet ska man på ett rutnät 9x9 stort ornda siffrorna 1-9 så att ingen förekommer mer än en gång i varje rad, varje kolumt och varje 3x3 område. 

Kakuro

Kakura kan sägas vara sudoku kombinerat med ett korsord. Rutnätet ser ut som ett korsord, men istället för ord som ger ledtrådar till vad som ska stå i rutorna finns en siffra. Denna siffra är summan av alla nummer som ska skrivas in i raden eller kolumnen, och man får endast använda 1-9 och ingen siffra får förekomma mer än en gång i en rad eller kolumn. 

Roulette

Roulette är till skillnad från de två spelen ovan inte ett pussel, istället är det ett spel med hög slumpfaktor och en stort mått av spänning. Medan det kanske finns sätt att tjäna pengar på sudoku och kakuro, på något sätt, handlar roulette endast om att tjäna pengar, antingen virtuella eller riktiga sådana. Medan det inte finns någon direkt strategi för spelet kan det fortfarande vara bra att veta ett och annat innan man sätter igång.

Threes!

Threes är ett sifferspel till mobiler där man sveper och kombinerar siffor i hopp om att skapa så höga sifferkombinationer som möjligt för att få poäng. Spelet spelas på ett 4x4 rutnät där man söker slå samman lika siffror, med undantaget för ettor och tvåor som man måste slå samman för att kunna få treor. Varje gång man sveper åt något håll kommer en ny siffra att dyka upp och det gäller att få så många poäng man bara kan innan skärmen är full och man inte kan göra fler kombinationer-