Spela med barnen

Spendera tid med barnen kan te sig lite olika i en familj. En rolig aktivitet man kan göra tillsammans är att spela sällskapsspel av olika slag. Fia med knuff är ett brädspel som man kan spela från det att barnen är små, men samtidigt tycka det är riktigt kul när dom blivit lite större. Kortspel av olika slag som Finns i sjön är också en variant på spel som kan spelas i flera olika åldrar.

Genom att spela spel tillsammans umgås man och gör något som kan involvera alla och via spelet lär man sig att vara kreativ och påhittig och samtidigt lär man sig att ha tålamod och vänta på sin tur. I en del spel använder man tärningar och huvudräkning å andra spel ska man komma ihåg olika saker för att komma framåt i spelet.

I samma takt som utvecklingen svept oss framåt i teknikens användingsområden har även spel ämnade för barn i olika åldrar tagit sitt fasta grepp om skärmarna och inte minst hittar vi dessa för de bärbara apparaterna så som surfplattor och mobiler. Det finns enkoma plattformar för barn som ska vara säkrade på olika sätt för att barnen ska kunna spela på ett säkert och utvecklande sätt. Dock ska alltid detta ändå ske med viss övervakning av föräldrar.

Inom kategorin spel finns även ett utbud av sällskapsspel som man spelar tillsammans om än med en skärm som spelplan och övriga spelfigurer. Några exempel på dessa är just Fia med knuff som har spelplan, tärning och spelpjäser i programmet och fungerar med upp till fyra spelare. Ett annat sällskapsspel är Yatzy som också det spelas med tärningar och poängen ska skrivas ner för varje spelare, vilket appen gör åt dig.