Populära kortspel

Det finns otroligt många kortspel i världen, även om man bara tittar på de som använder sig av vanliga spelkort. Låt oss tipsa om ett par av de mest populär med förhoppningen om att åtminstone ett av dem är nytt!

Poker

Okej, poker är knappast nytt för någon, det är sant. Men det är helt klart det mest populära kortspelet i världen. Detta är ett av de kortspelen som är enklast att hitta på nätet också, så man behöver aldrig spendera mycket tid på att hitta någon som är beredd att spela. Det finns dessutom platser som kan hjälpa en att hitta den bästa pokersajten på nätet. Det finns flera olika variationer av poker, alla med sina egna regelvarianter.

Femhundra

Femhundra är ett medellångt till långt kortspel för två till fem spelare som använder en vanlig kortlek utan jokrar. Spelet går ut på att vara först till femhundra poäng genom att lägga ut trissar eller stegar på minst tre kort åt gången. En spelare som har lagt ut något kan sedan bygga vidare på motståndares utlagda kort. Dessa kort läggs dock ned framför en själv så man se hur många poäng var och en fått. 2-9 är värt 5 poäng styck, 10, Knekt, Dam och Kung är värt 10 poäng och ett ess är värt 5 eller 25 beroende på om det lagts ned som en etta eller inte. För tydligare exempel kan man läsa detta.

Vändtia

Vändtia är en relativt snabbt spel för två till åtta spelare och använder en vanlig kortlek utan jokrar. Varje spelare får nio kort: tre kort på bordet med baksidan uppåt, tre på bordet med valörsidan uppåt och tre på hand. Man kommer att spela korten från handen tills högen är slut och sedan får man chansen att använda korten på bordet. De tre dolda korten är dock dold även för spelaren som fick dem. Man turas om att lägga ut kort på bordet och så fort man lagt ett kort drar man ett nytt. Korten två och tio har dock speciella regler och desamma gäller när alla fyra kort av en typ hamnar på rad. Detta kan man läsa om mer utförligt här

Skitgubbe

Skitgubbe är ett medellångt kortspel för två till fyra personer, men många gillar det bäst på tre. Spelet använder en standard kortlek utan jokrar. Spelet spelas i två separata rundor, i den första samlar man på sig kort och i den andra rundan gäller det att bli första personen som spelar ut alla sina kort. Reglerna är ganska omfattande och det kan ta lite tid att lära sig spelet, men sedan kan man spela det förhållandevis fort.