Datorspelens historia

Vad är ett datorspel? Det finns flera olika definitioner, t ex videospel, konsollspel och arkadspel. Eftersom alla de här formerna har utvecklats parallellt och hämtat idéer från varandra så används här begreppet datorspel för alla typer av spel på datorer.

Spacewar! - det första datorspelet 1962

Det finns olika åsikter, men generellt anses Spacewar! vara det första datorspelet. Det utvecklades 1962 av Stephen Russell på MIT - Massachusetts Institute of Technology. Spelet utvecklades på en PDP-1, en dator stor som en bil. Jämfört med idag är grafiken primitiv, men ändå bättre än många spel som kom på 1980-talet. Spelet i sig är riktigt bra: två spelare har varsitt rymdskepp som de kan få att accelera, svänga och - naturligtvis - skjuta på varandra.

Pong - det första kommersiella spelet

Elva år efter Spacewar! kom Pong, det första spelet för kommersiellt bruk. Det utvecklades av Atari 1973 och har ett mycket enkelt koncept som visat sig hålla än idag, trots att grafiken bara består av vita rektanglar på svart bakgrund.

Space Invaders - det första action-spelet

I början placerades Pong ut vid nöjesställen, marknader och mässor, intill mekaniska spel och som ett komplement till dessa. Det var i samma miljö som Space Invaders introducerades, ett spel som har alla de drag som utmärker det klassiskt action-spelet:

  • Du kontrollerar ett föremål eller en figur mot några fiender
  • Din poäng visas och räknas under spelet
  • Du spelar i realtid och behöver snabba reflexer
  • Du har ett visst antal liv, oftast tre
  • Du spelar på olika nivåer som blir svårare och svårare eftersom
  • Spelet ger dig en roll i en berättelse

Doom - Det första multiplayer-spelet

Med Doom kom första möjligheten att koppla ihop flera PC, så att flera personer kunde medverka i samma spelvärld. Doom var ett spel som fick ett oerhört inflytande och även om det kritiserades för överdrivet våld är det ett av det populäraste datorspelen någonsin som inspirerat till många moderna spel.